Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät en excellent arbetsgivare som fortsätter rekrytera stort

För andra året i rad hamnar Svenska kraftnät i toppskiktet när Nyckeltalsinstitutets kartläggning av rådande arbetsvillkor i branschen presenterats och får därmed utmärkelsen Excellent Arbetsgivare. "Vi fortsätter att rekrytera stort under nästa år så det känns verkligen fantastiskt att få detta betyg. Att växa ansvarfullt är i fokus och då kommer arbetsmiljö, jämställdhet och medarbetarnas trivsel högt på agendan", säger generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Fokus på ansvarfullt växande när 300 rekryteras

Porträtt: Lotta Medelius BredheEnergiomställningen är central för att lösa klimatutmaningen och elsektorn spelar en avgörande roll. Just nu pågår ett enormt arbete med att anpassa kraftsystemet – bland annat för att kunna möta efterfrågan på förnybar el och ökad efterfrågan i och med elektrifieringen av samhället.

– För att ta höjd för denna utveckling och på bästa sätt kunna möta vårt uppdrag planerar vi storskaliga rekryteringar och planerar att tillsätta 300 nya tjänster under nästa år. Det är en stor möjlighet och nu ligger fokus på att växa ansvarfullt och hållbart för ett långsiktigt resultat, säger Lotta Medelius Bredhe.

Hög andel tillsvidareanställda, låga sjuktal och fokus på kompetensutveckling

Svenska Kraftnät tillhör de tio procent bästa i Nyckeltalsinstitutets kvantitativa kartläggning ”Attraktiv arbetsgivarindex” vilken undersöker de faktiska arbetsvillkoren i organisationer. Myndigheten är därmed en attraktiv och hållbar arbetsgivare utifrån de arbetsvillkor som råder i verksamheten. Styrkor som visas i mätningen är framför allt att Svenska kraftnäts medarbetare i stor utsträckning är tillsvidareanställda, få medarbetare är sjuka, många stannar länge och att Svenska kraftnät satsar på kompetensutveckling för medarbetarna.

Jämställdhet en nyckel

Porträtt: Josefine Elinder

– I år har vi också lagt till ytterligare en mätning – jämställdhetsindex (Jämix), som mäter kvinnor och mäns lika möjligheter i organisationer. Även här uppvisar vi fina resultat. Svenska kraftnät har jämställda arbetsvillkor och arbetsformer men behöver arbeta vidare på våra grundstrukturer med mer jämställda yrkesgrupper, Josefine Elinder, HR-specialist på Svenska kraftnät, och fortsätter:

– Det är en utmaning som vi delar med de flesta arbetsgivare men då vi strävar efter att locka fler kvinnor till energibranschen och skapa en inkluderande arbetsplats är vi mycket glada över vårt resultat i Jämix.

Om Attraktiv arbetsgivarindex

Svenska kraftnät hamnade på 2:a plats av de 25 el-och energibolag som deltog i mätningen och 5:e plats av alla 300 medverkande företag, organisationer och myndigheter. Det är andra året som Svenska kraftnät deltar i mätningen, även förra året med ett toppresultat.

Totalt baseras Attraktiv Arbetsgivarindex på drygt 600 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor från drygt 300 företag, organisationer och myndigheter.

Attraktiv Arbetsgivarindex 2021

Svenska Kraftnät tillhör toppen av de mest attraktiva arbetsgivarna bland de drygt 300 företag och organisationer som ingår i Nyckeltalsinstitutets databas för 2020 och har därför fått utmärkelsen Excellent Arbetsgivare.

Ta del av Nyckeltalsinstitutets sammanställning av Attraktiv Arbetsgivarindex 2021 i sin helhet via Nyckeltalsinstitutets pressrelease (länk: öppnas i nytt fönster) Öppnas i nytt fönster.