Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät i avtal om Rya Kraftvärmeverk under sommaren

Svenska kraftnät har träffat avtal med Göteborg Energi AB beträffande tillgänglighet och reglering av Rya Kraftvärmeverk. Avtalet syftar till att stötta transmissionsnätet för perioden i sommar då Ringhals båda kvarvarande kärnkraftsreaktorer är avställda.

Den 9 juni meddelade Ringhals marknaden att den pågående revisionen på Ringhals 3 måste förlängas på grund av att ett bränsleelement hade hamnat i fel läge under underhållsarbetet. Det innebär att den ursprungliga revisionsperioden – avställning för underhåll – förlängs med cirka två månader, till den 27 augusti.

När Ringhals andra reaktor, Ringhals 4, är under revision enligt plan medför det att båda reaktorerna är bortkopplade från nätet under cirka en månad, mellan 26 juli och 27 augusti.

Svenska kraftnäts första bedömning av händelsen och de åtföljande konsekvenserna av bland annat driftsäkerheten i kraftsystemet var att överföringskapaciteten i snitt 2 och 4 måste sänkas med 500 MW under perioden. Bedömningen gjordes också att även överföringskapaciteterna till utland skulle kunna behöva reduceras. Läs tidigare nyhet (öppnas i nytt fönster). Öppnas i nytt fönster

Fortsatta och fördjupade analyser av situation gör nu att Svensk kraftnät har sett sig tvungen att träffa avtal om tillgänglighet och reglering av Rya Kraftvärmeverk.

– Genom att vi upphandlar tillgängligheten i Ryaverket stärks spänningsstabiliteten på västkusten, överlasterna minskar och förmågan att avlasta systemet efter ett fel stärks, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.

Har något i sak förändrats som gör att ni nu vidtar denna åtgärd?

– Vi har nu räknat igenom de olika planerade driftlägena under sommaren och ser att för att ha marginal också till andra eventuella händelser i nätet behövs ytterligare stöd för att stötta och avlasta systemet.

Ni har avtalat om tillgänglighet och reglering. Vad innebär det konkret, att Ryaverket ska producera el?

– Med tillgänglighet avses att kraftverket är bemannat och har möjlighet att starta elproduktion, om fel skulle uppstå i elnätet.

På hur lång tid sträcker sig avtalet om tillgänglighet från Ryaverket?

– I princip så sträcker det sig över samma period som båda blocken står still för revision mellan 26 juli och 27 augusti men med lite marginal. När reaktorerna i Ringhals åter är i full drift i månadsskiftet augusti september övergår läget till en mer normal driftsituation.

Vad är kostnaden för detta avtal?

– Kostnaden för att säkra tillgängligheten under perioden är cirka 10 Mkr. Sedan beror kostnaden förstås på hur mycket el anläggningen producerar.

Med tanke på att ni redan en gång har omvärderat situationen, kan det bli aktuellt med ytterligare åtgärder av det slag ni nu gör om Ryaverket?

– Det kan vi inte utesluta. Som systemansvarig myndighet måste vi tillse att vi i varje ögonblick har en driftsäkerhet på en god nivå. Inte minst för att säkra att vi kan utföra de viktiga underhållsarbetena som behöver göras under sommaren i transmissionsnätet.

Länk till marknadsmeddelandet (öppnas i nytt fönster). Öppnas i nytt fönster