Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anna Ljung vid datorskärm som visar frekvensbalans

Anna är förvaltningsledare-IT där hon gör skillnad

Anna Ljung, ingenjör inom datateknik, hade jobbat några år inom telekombranschen, mediebranschen och som konsult när hon kände att hon ville vidare till något som fyller en viktig samhällsfunktion. Hon fann det hon sökte hos Svenska kraftnät.

Anna läste till ingenjör vid KTH i Stockholm och startade sin yrkeskarriär som programmerare. Men hon upptäckte snart att sociala kontakter och ledarskap engagerade henne, och kompletterade därför med en projektledarutbildning på Stockholms universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare och förvaltningsledare inom IT i olika branscher. Idag är hon förvaltningsledare för ett IT-infrastrukturobjekt – enkelt uttryckt nätverk och brandväggar – på Svenska kraftnät.

– Jag har varit här sedan 2016 och jag är inte färdig här ännu! Det finns så många möjligheter att växa och utvecklas här.

Gillar att ge medarbetare rätt förutsättningar

Rollen innebär budgetansvar för förvaltningsobjektet, arbetsledning för de tekniska resurser som arbetar med objektet, planering, rapportering, upphandling av resurser och hårdvara, med mera.

– Det är en bred roll och den ena dagen är inte den andra lik. Det gör det både roligt och utmanande. Jag tycker om ledarskapet, att se till att objektets resurser har rätt förutsättningar för att göra sitt jobb, säger hon.

Rätt förutsättningar stavas budget, verktyg och prioriteringar – tre viktiga faktorer i Annas ledarskap.

Driven av att bidra till energiomställningen

Anna Ljung har alltid jobbat i gränslandet mellan verksamhet och teknik. Inom Svenska kraftnät har kraven på IT att leverera stöd och verktyg till verksamheten vuxit allt mer, i takt med att Svenska kraftnäts roll i Sveriges energiomställning blivit allt tydligare.

– Svenska kraftnät har verkligen ”het” teknik inom IT, med en imponerande infrastruktur. Och det kommer att bli ännu mer framöver. Men är spännande och givande att få vara med och delta i energiomställningen, säger Anna.

Värnar statstjänstemannarollen

Det var just önskan att nästa steg i karriären skulle bli en roll hos en organisation som fyller en samhällsfunktion som fick Anna att söka sig till Svenska kraftnät. Hon lämnade traditionella IT-branscher som telekom och media för att bli statstjänsteman.

– Statstjänstemannarollen har förvånat mig. Den tilltalar mig mer och mer. Det finns så fina grundvärderingar i att jobba statligt, och Svenska kraftnät värnar de här värderingarna väldigt väl, säger hon.

Bättre IT-design i jämlik arbetsmiljö

Generellt är IT fortfarande en manligt dominerad bransch. Anna ser en stor utvecklingspotential i en jämnare könsfördelning.

– Det ligger i vår natur att män och kvinnor arbetar på olika sätt. När vi arbetar mer flexibelt och agilt så behöver vi få med bilden av hur både män och kvinnor tänker. Det kan ge oss en annan typ av lösningar i designen av IT-verktygen. Jag hoppas att dagens unga kvinnor tänker att framtiden är vår – det finns inga begränsningar. Och här på Svenska kraftnät får man den stöttning man behöver.