Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bli VHI – kapten över Sveriges elsystem

På Svenska kraftnät är vi över tusen kollegor. Allt vi gör siktar mot det som händer i drifttimmen i kontrollrummet. Vakthavande ingenjör leder arbetet under denna timme. Vill du bli en av dem som axlar rollen?

Det är ingen underdrift att säga att det här är ett av de häftigaste jobb man kan ha. Som vakthavande ingenjör, VHI, övervakar och styr du Svenska kraftnäts slutleverans – säker elförsörjning. Tjänsten är bemannad 24 timmar om dygnet, alla dagar på året.

– VHI är driftledningens primära kontakt avseende status i transmissionsnätet och helt central för att upprätthålla Sveriges elsystem, säger Pontus de Maré, driftchef.

Har helhetsbilden och fattar beslut

I kontrollrummet finns flera funktioner förutom VHI – balanstjänst, eldriftledare, driftanalys och IT-funktioner. VHI har överblick över och får rapporter om bland annat tillgång till reserver, kapaciteten i nätet, driftordrar på arbeten i systemet, kritiska punkter, risker med mera. Skärmarna är många och kontakten med de andra nordiska systemoperatörer, producenter och regionnät är kontinuerlig och tät. VHI har helhetsbilden och fattar besluten.

– De som arbetar som VHI:er behöver vara goda ledare och kunna behålla lugnet i kritiska situationer. Då behöver kommunikationen vara tydlig och beslut fattas snabbt. Vid en incident eller en kris är det VHI som bestämmer hur vi hanterar situationen. Det är här det ställs på sin spets varför Svenska kraftnät finns, säger Pontus de Maré.

Viktig aktör i utvecklingsarbete

Som VHI tjänstgör man på skift i kontrollrummet var sjätte vecka, resten av tiden har man kontorsarbete. Det finns flera som har kombinerat sin föräldraledighet med skifttjänstgöring, något som har fungerat mycket bra.

– Som VHI bygger man upp kanske den mest gedigna kunskapsplattformen man kan ha i elbranschen med insikter inom såväl elsystem och elmarknad som förmåga att leda människor, säger Pontus de Maré.

VHI:ernas kunskap om kontrollrummet och driften av kraftsystemet är hett efterfrågad och de ingår ofta i arbetsgrupper och utvecklingsprojekt på Svenska kraftnät som sakkunniga experter.

Blir du sugen på att söka? Kolla annonsen – välkommen med din ansökan!

Svenska kraftnät söker Vakthavande ingenjör (.aspx) Ladda ner