Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hur påverkar invasionen i Ukraina elförsörjningen i Sverige?

Den 24 februari 2022 invaderade ryska trupper Ukraina. En väpnad konflikt har därmed brutit ut i Europa.

I det korta perspektivet är bedömningen att det inte finns risk för brist eller försörjningsstörningar i leveranserna av el i Sverige. Sveriges elförsörjning är i låg grad direkt beroende av ryska energileveranser och energileveranser från Ryssland fungerar enligt uppgifter normalt, vilket gör att det i nuläget inte finns några indikationer på en hastigt förestående bristsituation. Samtidigt går det redan nu att se att läget påverkar priserna på den europeiska energimarknaden, och därmed även Sverige.

Vi har redan sett en kraftig ökning av oljepriset och naturgaspriset ligger sedan i höstas på en ovanligt hög prisnivå. I Sverige påverkar ökade priser på kontinenten direkt användare av naturgas och olja/fossila drivmedel och indirekt även elmarknaden. Skulle vi se en kraftig prisökning på olja/gas kommer det ha en påverkan på elpriserna även i Sverige.

Svenska kraftnät är också Sveriges elberedskapsmyndighet och tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd, vilket innebär att vi säkerställer att elförsörjningen har en förmåga att hantera allvarliga störningar, kriser och ytterst krig.

I det läge som råder är vi extra uppmärksamma på saker som avviker från det normala. Det kan till exempel handla om incidenter och avvikelser kopplat till anläggningar eller IT-system. Svenska kraftnät följer situationen noggrant och har nära samarbete och kontakt med svenska säkerhetsmyndigheter.