Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nordic RCC inleder sin verksamhet

Nordic RCC verkar som ett självständigt bolag från och med den 1 juli. Bolaget är ett samarbete mellan de systemansvariga aktörerna i Norden.

Bolagets syfte är att stödja de systemansvariga för överföringssystem i Norden att upprätthålla driftsäkerheten och att optimera marknadsnyttan i det nordiska kraftsystemet. Ombildningen till ett fristående bolag sker för att efterleva EU:s regler.

Tidigare fanns ett nordiskt samarbetscenter Nordic RSC (Regional Security Coordinator). Men denna organisation har nu ombildats till ett självständigt bolag, Nordic RCC (Nordic Regional Coordination Centre).

Det är stamnätsoperatörerna, TSO:erna, i Norden, danska Energinet, finländska Fingrid, norska Statnett och Svenska kraftnät, som är ägare av bolaget. Nordic RCC har sitt huvudkontor i Köpenhamn.

Sedan tidigare har Henrik Kofod utsetts till vd för Nordic RCC A/S.

Läs mer om Nordic RCC på bolagets webbplats: www.nordic-rcc.net Öppnas i nytt fönster