Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nordiskt samarbete behövs mer än någonsin för att säkerställa försörjningstrygghet

Ett gemensamt uttalande från stamnätsoperatörerna Fingrid, Svenska kraftnät och Energinet

Energikrisen har tillsammans med nuvarande volatilitet på elmarknaden lett till diskussioner om att göra ingrepp i elmarknaden.

Nyligen har den norska regeringen deklarerat att den har för avsikt att reducera överföringskapaciteten på utlandsförbindelser i syfte att säkerställa försörjningstrygghet.

Medan vi, systemansvariga från Finland, Sverige och Danmark förstår behovet av att säkerställa försörjningstryggheten, är vi samtidigt djupt oroade att den föreslagna reduktionen av överföringskapaciteten inte verkar ta hänsyn till fördelarna med att hålla gränserna öppna och verkar inte uppmärksamma att det är genom en välfungerande marknad som försörjningstryggheten för el säkerställs mest effektivt.

De Nordiska länderna har legat i framkant av utvecklingen av den europeiska marknaden för el och de nordiska länderna har i likhet med alla andra europeiska länder tillgodogjort sig betydande samhällsnytta genom att möjliggöra el att bli producerad, överförd och förbrukad över nationsgränser i den sammankopplade europeiska marknaden på det mest effektiva sättet.

Om exportrestriktioner skulle tillåtas under nuvarande europeiska elmarknadslagstiftningen fruktar vi att ett sådant steg skulle kunna inspirera andra länder att överväga liknande restriktioner och på så vis orsaka en mycket större negativ effekt på den nordiska och europeiska elmarknaden.

Det är extra viktigt i kristider att marknaden tillåts fungera genom att låta alla tillgängliga resurser delta i att säkerställa leveransen av el eller att tillhandahålla den efterfrågade flexibiliteten och genom detta bidra till försörjningstryggheten.

Vi uppmanar den norska regeringen att på nytt överväga situationen och inte implementera exportrestriktioner på överföringsförbindelserna.