Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny samverkansform påskyndar energiomställningen

I snabb takt ska energisystemet ställas om till att bli fossilfritt. För att klara det måste bland annat tillståndsprocesserna för ny produktion och nätutbyggnad påskyndas. Därför har en ny regional samverkansform skapats.

Idag finns dessa nya samverkansformer i Norrbotten och i Västra Götalandsregionen. Det övergripande syftet är att påskynda den gröna omställningen. Det ska underlättas genom att samla aktörer och verksamheter med olika intressen i den gröna omställningen. Därigenom kan aktörer på ett effektivt sätt dela erfarenheter och hitta lösningar för att snabba på omställningen, inte minst genom en effektivare tillståndsprocess för nätbyggnad.

I slutet av maj startade i Västra Götalandsregionen ACCEL - Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland. Bakom står Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i regionen och Svenska kraftnät.

Ökad elnätskapacitet

Fokus för samarbetet är elnätskapacitet i Västra Götaland kopplat till industrins och transportsektorns elektrifiering samt behovet av mer förnybar el. Målet är ökad tillgång till el och elnätskapacitet samt effektiva tillståndsprocesser.

– Omställningen till elektrifiering är verkligen på frammarsch i Västsverige. För att tillgången på el inte ska stå i vägen måste vi ta ett större gemensamt ansvar regionalt och nationellt för såväl produktionen av el som utbyggnaden av elnäten, säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör, Svenska kraftnät.

Agon i Norrbotten

Sedan tidigare drivs i länsstyrelsens regi i Norrbotten AGON- Accelererad Grön Omställning i Norrbotten. Det är också ett forum där många verksamheter med olika intressen i den gröna omställningen möts och har dialog om snabbare vägar till omställning.

– Accel och Agon är initiativ som vi ser väldigt positivt på och vi ser gärna att arbetssättet sprider sig till fler delar av landet, säger Katarina Larsson, avdelningschef Samhällsbyggnad, Svenska kraftnät.

Läs mer om Accel Öppnas i nytt fönster