Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Provmätning visar att Polenkabeln inte är skadad

Svenska kraftnät har idag tillsammans med sin motsvarighet i Polen låtit genomföra provmätning av kabeln mellan länderna. Resultatet av mätningarna visar att kabeln är helt intakt. Den kan därmed tas i drift den 9 oktober, efter den planenliga revisionen (underhåll).

Under dagen har mätningar – TDR, Time-domain-reflectometry – utförts på likstömskabeln (450 kV) samt de två returkablarna (20 kV) till Polen. Mätningarna visar inga fel. En TDR mäter reflektioner längs med kabelns ledare och på så sätt kan det konstateras om det skulle finns eventuella brott.

Utöver detta har även isolationsprov utförts. Resultatet av detta visar att kablarnas isolation är hela.

Bakgrund till provmätningen

Kabeln till Polen ligger cirka 500 meter från den närmaste detonationen av Northstreams gasledningar. När detonationerna inträffade var Polenkabeln ej i bruk, då den var under revision (underhållsarbete). Därmed gick det inte att fastslå om den hade blivit skadad eller inte.

Revisionen som pågår under perioden den 12 september till den 9 oktober, var planerad sedan lång tid tillbaka. I och med det positiva utfallet av provmätningen kan kabeln driftsättas enligt plan den 9 oktober.