Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säkerhetsläget sätter fokus på beredskapsfrågor

Totalförsvarsperspektivet har blivit allt viktigare för Svenska kraftnät i takt med att omvärldsläget försämrats på grund av Rysslands krig i Ukraina.

– Som elberedskapsmyndighet har vi ett viktigt uppdrag. Har vi ingen el blir det svårare att försvara landet. Det tror jag att alla förstår, men beredskapen ställs på sin spets när fienden inte är dåligt väder eller slitage på anläggningen, utan någon som är illasinnad, säger Karin Ringnér, chef för enheten Beredskap inom Svenska kraftnät.

– Detta är ovant för många. Vi har inte behövt tänka så här sedan det kalla kriget. Hotet är dessutom diffust. Man ser framför sig ryska stridsvagnar som rullar fram – men den nya tidens hot är annorlunda: sabotage, påverkansoperationer, dataintrång, fortsätter hon.  

Läget i världen går åt fel håll

Svenska kraftnät gjorde anpassningar till ett sämre säkerhetsläge redan när kriget i Ukraina bröt ut i februari, och ser löpande över sina säkerhetsåtgärder utifrån det läge som råder. Arbetet med att förstärka beredskapen pågår ur olika perspektiv.

Verket har också ett mycket gott samarbete med MSB och Försvarsmakten i beredskapsfrågor.

– Försvarsmaktens budskap är tydligt. Säkerhetsläget går hela tiden åt fel håll. Kriget i Ukraina kommer att bli värre innan det blir bättre, säger Karin.

Försvarets överbefälhavare brukar varje år samla generaldirektörerna från de myndigheter som är relevanta till ett par dagars chefsfältövning på temat hur myndigheterna gemensamt kan försvara Sverige. Årets möte hölls nu i oktober, och fick i skuggan av kriget extra tyngd. Svenska kraftnät representerades av Peter Wigert i hans roll som ställföreträdande generaldirektör.

Aktörerna inom totalförsvaret har ett gemensamt uppdrag

Budskapet från överbefälhavaren var att det är allvar nu. Det är krig i Europa, och Sverige ska försvaras varje dag. Alla aktörer i totalförsvaret har ett gemensamt uppdrag att tillsammans driva fram ett robust totalförsvar. Det är det militära och det civila försvarets samlade förmåga som är krigsavhållande.

– Övningen var värdefull på flera sätt. Den visade på behovet av samlad kraft från alla myndigheter i uppbyggnaden av totalförsvaret och den visade också att arbetet med uppbyggnad av totalförsvaret har bra progress. Försvarsmakten visar också genom att arrangera detta att de prioriterar arbetet mycket högt, säger Peter Wigert.

Läs mer om Svenska kraftnäts uppdrag som elberedskapsmyndighet