Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Startbild

Se uppstartskonferensen för ACCEL i efterhand

Den 27 september var Svenska kraftnät tillsammans Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen arrangörer av uppstartskonferensen för ACCEL - Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland. Konferensen spelades in och finns nu tillgänglig att se i efterhand.

Syftet med ACCEL är att samla aktörer på marknaden för att dela erfarenheter och hitta lösningar för den västsvenska industrins växande behov av effekt och elnätskapacitet samt att effektivisera tillståndsprocesser. Den 27 september togs ett första steg då Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Svenska kraftnät stod värdar för ACCEL:s uppstartskonferens på Chalmers Conference i Göteborg. Uppemot 250 besökare var på plats.

Inledningstalare

Förmiddagen inleddes av Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör Svenska kraftnät, Johnny Magnusson (M) ordförande regionstyrelsen och Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götalands län. Medverkade i programmet gjorde även företrädare från Göteborgs Hamn, AB Volvo, NOVO Energy AB, Vattenfall, Borealis m.fl. som redogjorde för de industriella planerna med att ställa om till en fossilfri framtid. Därefter pratade Lotta Medelius-Bredhe om hur Svenska kraftnät ska möta det ökade kapacitetsbehovet i elnätet tillsammans med representanter för Vattenfall, Ellevio och Göteborg Energi nät. Dagens avslutades sedan med panelsamtal och reflektioner.

Uppstarskonferensen finns att se i två delar på Västra Götalandsregionens webbplats Öppnas i nytt fönster

Från scen så skapar vi kapacitet i nät

I snabb takt ska energisystemet ställas om till att bli fossilfritt. För att klara det måste bland annat tillståndsprocesserna för ny produktion och nätutbyggnad påskyndas. I Västra Götaland där flera industrier och transportsektorer ska ställa om till en fossilfri framtid innebär det ett kraftigt ökat elbehov och höjd nätkapacitet. För att möjliggöra elektrifieringen i sydvästra Sverige har Västra Götalandsregionen tillsammans Länsstyrelsen och Svenska kraftnät startat samverkansarenan ACCEL - Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland.

Mer om regional samverkan