Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stamnätsoperatörerna runt Östersjön samarbetar kring effekttillräcklighet

Ledarna för stamnätsoperatörerna (TSO-erna) runt Östersjön träffades i Tallinn den 28 juni för att diskutera effektsituationen i regionen. Avbrott i gasleveranser och elhandel med Ryssland till följd av kriget i Ukraina har väckt oro för effekttillgången under den kommande hösten och vintern 2022-2023.

TSO:erna runt Östersjön samarbetar aktivt och delar information om situationen rörande bränsletillförseln och dess konsekvenser för elproduktion och effekttillräcklighet. En gemensam expertgrupp analyserar situationen för den kommande vintern. Regionalt samarbete och samordning spelar en viktig roll i såväl analys som i driften under ansträngda situationer.

Stamnätsoperatörerna runt Östersjön är Elering (Estland), AST (Lettland), Litgrid (Litauen), Svenska kraftnät, Energinet (Danmark) , Fingrid (Finland), Statnett (Norge) PSE (Polen) och 50Hertz (Tyskland).