Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En man inspekterar en nedfallen kraftledningsstolpe som  ligger på marken i skogsområde.
Inspektion av den stormfällda stolpen.

Stormfälld stolpe ersattes snabbt

Stormen Malik tog med sig en 33 meter hög kraftledningsstolpe den sista helgen i januari – en unik händelse. Två veckor senare är en helt ny stolpe rest på platsen och luftledningen återställd. Orsaken till haveriet visade sig vara korrosion djupt nere i marken.

Den stormfällda stolpen stod utanför byn Torestorp i Västergötland nära gränsen till Halland.  Där hade den stått sedan tidigt 1970-tal, då den drygt tio mil långa 400 kV högspänningsledningen mellan Tenhult och Horred togs i drift.

– Att en sådan här stor ledningsstolpe fälls av en storm är helt unikt. Noggranna undersökningar på platsen visade att det berodde på korrosion, berättar Andreas Hydén, underhållsingenjör vid Svenska kraftnät

Rostigangripna stolpfötter ersattes snabbt

Stolpens fundament i metall ungefär två meter ner i marken hade rostat sönder på ett par ställen. Ingjutningen i berget var däremot oskadad och kunde återanvändas för den nya stolpen. Men de rostangripna stolpfötterna behövde ersättas, och det var reservdelar som behövde specialtillverkas. En mekanisk verkstad ställde upp med nattarbete och med expressfrakt fanns reservdelarna på plats ett par dygn efter beställningen. En ny stolpe transporterades också ner och kunde monteras upp på plats.

Om det inte hade gått att sätta den nya stolpen på det gamla fundamentet, eller om något skulle gå fel vid uppsättningen av den nya stolpen, fanns det en plan B. Svenska kraftnät har ett förråd med reservstolpar i aluminium. Två sådana stolpar monterades ihop för att snabbt kunna sättas upp med hjälp av helikopter. Men plan B behövde aldrig sättas i verket.

Strömmen leddes om under arbetet

När det sker avbrott och skador på luftledningar kan Svenska kraftnät relativt snabbt hitta felet och åtgärda det. I det här fallet var det ett komplicerat fel som krävde utredning, dessutom på en plats som var svårtillgänglig för den tunga kranbil som krävdes för att lyfta bort den gamla stolpen och resa en ny.

Elkonsumenterna drabbades inte under tiden som arbetet pågick, eftersom strömmen tillfälligt kunde ledas annan väg.