Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät etablerar sig i Göteborg och i Luleå som del av kraftig expansion

Svenska kraftnät växer kraftigt i och med satsningar för att genomföra energiomställningen i Sverige. Med etablering på två nya orter stärks möjligheterna att rekrytera och säkerställa rätt kompetens, menar generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Lotta Medelius Bredhe

- Svenska kraftnäts verksamhet är en förutsättning för att Sverige ska kunna ställa om sitt energisystem och bidra till de energipolitiska målen. Vi behöver rekrytera många nya medarbetare för att leverera på vårt samhällsviktiga uppdrag. Att etablera oss i Göteborg och Luleå är en del av hur vi klarar vår stora tillväxt, säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör.

Svenska kraftnät ska investera över 100 miljarder kronor de kommande tio åren i förstärkning och utbyggnation av stamnätet. Vi har en stor utveckling kopplat till IT och digitalisering. Samtidigt förändras elmarknaden med fler och nya typer av aktörer och harmonisering av regelverken i Europa. Kompetensförsörjning är en kritisk fråga i hela branschen. Experter med kunskap om exempelvis elanläggningar och kraftsystem är hett efterfrågade. Men det är inte bara kompetens inom energifrågor som behövs. Juridik, ekonomi, elberedskap och säkerhet är bara några exempel på områden där vi söker engagerade och drivna medarbetare.

- IT är en viktig del för att vi ska kunna klara den allt snabbare takten i omställningen och arbeta effektivare tillsammans med andra i branschen. Vi har en unik verksamhet med höga krav på säkerhet och vi har mycket egenutvecklat där samarbetet är nära mellan verksamhet och IT. Här behöver vi rekrytera stort nu och kommande år, menar Lotta Medelius-Bredhe.

Ett sätt att fortsatt vara en attraktiv arbetsgivare är flexibilitet i fråga om var och hur arbetet utförs. För att effektivisera verksamheten och skapa goda förutsättningar för medarbetare att förena arbetsliv och privatliv erbjuder Svenska kraftnät distansarbete upp till halva arbetstiden sett över en längre tidsperiod, där det är möjligt med tanke på verksamhetens behov och hur arbetsuppgifternas ser ut.

Nära till högskolor och projektplatser

Under 2021 välkomnade Svenska kraftnät cirka 170 nya medarbetare och kommande år ska ytterligare ett par hundra rekryteras. Etableringen av nya kontor i Göteborg och Luleå är ett grepp för att öka rekryteringsbasen. Närheten till högskolor i norra och södra Sverige är ett stort plus. Svenska kraftnät har pågående projekt över hela landet och med två nya stationeringsorter kommer vi lite närmare dessa.

- Vi har som målsättning att redan under i slutet av året ha kontor klara med cirka 20 till 30 arbetsplatser på respektive ort men redan nu finns tjänster att söka vid de nya etableringsorterna. Min förhoppning är att allt fler fortsätter att söka sig till energibranschen och växer med oss, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Här är exempel på lediga jobb som du kan söka på våra nya orter, fler läggs ut kontinuerligt:

Ta en titt på alla våra lediga jobb på Jobba här | Svenska kraftnät (svk.se)