Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät ser över möjligheterna att sänka transmissionsnätstariffen under 2022

Svenska kraftnät ser över möjligheterna att sänka effektavgiften i transmissionsnätstariffen under innevarande år. Bakgrunden till detta är det stora inflödet av kapacitetsavgifter som Svenska kraftnät har erhållit.

Hur kapacitetsavgifterna får användas regleras av EU:s elmarknadsförordning vilket innebär att kapacitetsavgifterna i första hand ska användas till investeringar och kostnader som bidrar till att upprätthålla eller öka kapaciteten mellan elområden, därutöver finns det möjlighet att använda kapacitetsavgifter till att sänka transmissionsnätstariffen.

Mot bakgrund av det höga inflödet bedömer Svenska kraftnät att det finns utrymme att använda kapacitetsavgifter för en tariffsänkning under innevarande och kommande år utan att det påverkar Svenska kraftnäts möjligheter att vidta åtgärder för att öka den kapacitet som kan ges till marknaden. Genom en tariffsänkning under innevarande år kommer kapacitetsavgifter nätkunderna till del så snart som möjligt. Svenska kraftnät för därför en dialog med våra nätkunder avseende möjligheterna att sänka transmissionsnätstariffen under 2022.  

En reducering av tariffen kräver ett godkännande från Energimarknadsinspektionen.

Läs mer om det höga inflödet av kapacitetsavgifter