Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät undersöker möjligheterna till flexibelt effektuttag

Svenska kraftnät jobbar intensivt med att skapa förutsättningarna för de stora industrietableringar som är planerade längs med Norrlandskusten. Men att bygga elnät tar tid och Svenska kraftnät strävar efter att möjliggöra snabbare utbyggnad. Svenska kraftnät inleder därför en förstudie för ökat effektuttag baserat på drifttillstånd (dynamisk effekttilldelning).

Initiativet har som mål att hjälpa till att överbrygga gapet mellan utbud och efterfrågan av kapacitet innan ett utbyggt stamnät i regionen är färdigställt. Detta kan ske genom att tillgängliggöra mer effekt.

– Att titta på möjligheten att tilldela extra effekt utmed Norrlandskusten är en konkret åtgärd för de industrisatsningar som i dag är presenterade i Norrland. Men i ett längre perspektiv ser vi detta som en möjlighet i hela Sverige, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef för Kraftsystem på Svenska kraftnät.

En tidig uppskattning är att upp till 500 MW extra ska kunna tas ut i området kring Boden under en majoritet av årets timmar med start 2026.

Sedan tidigare har beslut tagits om åtgärdspaket Norrlandskusten, en investering på 8,4 miljarder kronor som ska möjliggöra ökat effektuttag i området.

Läs tidigare publicerad nyhet: Regeringen ger klartecken till investeringarna längs Norrlandskusten