Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnäts stationsprojekt i Ritsem vinner byggpris

Igår korades vinnarna i samhällsbyggnadspriset Årets Bygge, där Svenska kraftnäts station Ritsem utanför Gällivare vann första pris i kategorin infrastruktur.

Bild på Jan Sandin, Vattenfall och Liselotte Schillén-Wenger, Svenska kraftnätI september förra året nominerades stationsprojektet i Ritsem till Årets bygge 2022. Sedan dess projektet granskats i en lång uttagningsprocess för att sedermera bli en av tre finalister i kategorin infrastruktur.

- Det är överraskande men väldigt roligt att ett av våra re-investeringsprojekt får synas i ett sådant sammanhang. Det här är ett bevis på att vi gjort ett enormt bra jobb i gott samarbete med entreprenörer och intressenter, och såklart väldigt positivt för alla som arbetat så hårt i det här projektet, säger Liselotte Schillén-Wenger, Svenska kraftnäts projektledare för station Ritsem.

”Slutresultatet tjänar hela landet”

Projekt Ritsem har varit särskilt utmanande eftersom stationen ligger mitt i Stora Sjöfallets nationalpark i en väldigt otillgänglig miljö. För att hålla tidsplanen har både innovativa tekniska lösningar krävts och särskild omsorg kring person- och säkerhetsfrågor. Området är enbart snöfritt fyra månader per år, vilket också gjort tidsplanen extra snäv.

Vinnarmotiveringen från juryn konstaterade att ”Både logistik och naturens krafter har utmanat detta projekt. Men vare sig terräng eller väder och vind lyckades sätta stopp för projektgruppen som målmedvetet jobbat sig fram till ett slutresultat som kommer att tjäna hela landet”.

Bild på Liselotte och Jan när de tar emot pris på scenen för Årets Bygge. Publikhav och lampor.

Från vänster: Rolf Svallfors (Vattenfall), Jan Sandin (Vattenfall), Liselotte Schillén-Wenger (Svk) och Anders Lundvall (Svk).
Från vänster: Rolf Svallfors (Vattenfall), Jan Sandin (Vattenfall), Liselotte Schillén-Wenger (Svenska kraftnät) och Anders Lundvall (Svenska kraftnät). 

Läs mer om station Ritsem Öppnas i nytt fönster

 

Arbeta med kraftsystemet – ta del av våra lediga tjänster

Vi letar efter dig som vill vara med på resan mot vårt mål och säkerställa att Sveriges kraftsystem är fortsatt hållbart, säkert och kostnadseffektivt. Låter detta som du?

Hör av dig!  Öppnas i nytt fönster

Kort om station Ritsem

Bild över kraftstationen Ritsem och anslutande ledningar.

Teknik: Vattenkraftstation + 400 kV ställverk

Historia: Driftsattes 1977 och hade nått sin tekniska livslängd. År 2017 påbörjar Svenska kraftnät förnyelse av stationen och 22 augusti 2021 driftsattes den nya stationen.

Stationen är en viktig förbindelse mellan Sverige-Norge och ansluter till ledningar mellan Vietas-Ofoten. Då stationen är ensligt belägen och i nationalparksområde har projektet haft stora krav att värna den känsliga miljön samt lägga stor vikt vid personsäkerheten.