Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Systemoperatörerna i Norden redo att stötta Baltikum

I händelse av att Baltikum kopplas bort från det ryska elnätet kommer de nordiska systemoperatörerna att bidra med balanseringen och upprätthållandet av frekvensen.

Svenska kraftnät och de övriga tre nordiska systemoperatörerna – Energinet, Statnett och Fingrid – har tillsammans med de baltiska systemoperatörerna säkrat rutiner och identifierat eventuella oklarheter i ett scenario där Baltikum kopplas bort från det ryska nätet och tvingas verka i ödrift. I ett sådant scenario kommer frekvensstöd från det nordiska systemet att behövas.

– Vi har förberett oss för en eskalerande situation i Baltikum med konsekvenser för det baltiska kraftsystemet, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.

Redan i dag har de baltiska systemoperatörerna begränsat importen från Ryssland för att inte riskera en allvarlig situation vid en plötslig bortkoppling från det ryska systemet.