Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Uppstart för samverkansarenan ACCEL för ökad elektrifiering i Västra Götaland

Tillsammans med Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen har Svenska kraftnät startat en samverkansarena för elektrifieringen i regionen med namnet ACCEL - Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland. Den 27 september hålls en uppstartskonferens på Chalmers i Göteborg där bland andra Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe medverkar.

I snabb takt ska energisystemet ställas om till att bli fossilfritt. För att klara det måste bland annat tillståndsprocesserna för ny produktion och nätutbyggnad påskyndas. I Västra Götaland där flera industrier och transportsektorer ska ställa om till en fossilfri framtid innebär det ett kraftigt ökat elbehov och höjd nätkapacitet. För att möjliggöra elektrifieringen i sydvästra Sverige har Västra Götalandsregionen tillsammans Länsstyrelsen och Svenska kraftnät startat samverkansarenan ACCEL - Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland.

- För att tillgången på el inte ska stå i vägen för elektrifieringen måste vi öka samarbetet såväl nationellt som regionalt när det gäller bland annat utbyggnaden av elnäten. Vi behöver hitta framkomliga lösningar för nya kraftledningar och effektivare sätt att kunna genomföra utbyggnadsprojekt, så att kapaciteten finns när den behövs, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe

Syftet är att samla aktörer på marknaden för att dela erfarenheter och hitta lösningar för den västsvenska industrins växande behov av effekt och elnätskapacitet samt att effektivisera tillståndsprocesser.

För mer information se Västra Götalandsregionens pressmeddelande. Öppnas i nytt fönster

Uppstartskonferens 27 september i Göteborg

Den 27 september kommer en uppstartskonferens för ACCEL att hållas på Chalmers i Göteborg. Dagen inleds av Johnny Magnusson, ordförande regionstyrelsen, landshövdingen i Västra Götalands län, Sten Tolgfors och Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör Svenska kraftnät.

För mer information om program och anmälan Öppnas i nytt fönster