Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utvecklingsarbetets utmaningar sporrar Rebecca

Rebecca Roupe gillar när arbetsdagarna ständigt erbjuder nya arbetsuppgifter och nya utmaningar. Därför trivs hon på Svenska kraftnät och enheten Balansmarknad, och arbetet med utveckling inom ett område som är på en stark förändringsresa.

Rebecca RoupeeVarje minut på dygnet måste det vara balans i kraftsystemet. Men det är sällan en balansansvarig aktör lyckas planera sig till perfekt balans och då måste Svenska kraftnät gripa in. Det gör man genom att köpa in eller sälja av el under de timmar som balansen inte går ihop. Rebecca Roupe, som har en civilingenjörsexamen från Mälardalens högskola i Västerås, har rollen som senior balansmarknadsexpert på Svenska kraftnät.

Stora förändringar på nordisk nivå

Balansmarknaden är den arena där stödtjänster för att upprätthålla balansen i systemet handlas. Det är en marknad där det händer väldigt mycket just nu, som en konsekvens av de förändringar inom både produktion och förbrukning som vi ser i samhället.

– Vi förändrar hela sättet att balansera det nordiska kraftsystemet. Målet på längre sikt är att utbyta balansenergi på europeisk basis, säger Rebecca.

Hon syftar på konceptet Nordic Balancing Model (NBM), ett omfattande nordiskt arbete för att få fram en gemensam modernare och säkrare balanseringsmodell och en prissättning som följer dagens förändrade behov.

Kontaktytor både inom och utom landet

Arbetet innebär mycket kontakter med personer som inte arbetar på Svenska kraftnät.

– Jag har kollegor i de andra nordiska länderna som jag pratar med varje dag, berättar hon.

Förutom de dagliga kontakterna med kollegorna på myndighetens motsvarigheter i Norge, Danmark och Finland innebär jobbet också samarbete med elmarknadens aktörer.

– Vi har en dialog med dem för att lyssna och få deras input i förändringsarbetet. Det är viktigt att även elmarknadens aktörer är involverade och med på den förändringsresa som pågår. Det är de som bidrar med de stödtjänster som används för balanseringen, säger hon.

Möjlighet att prova egna idéer

Rollen innebär mycket eget ansvar och självständigt utvecklingsarbete. Det finns inga givna svar, vilket ger stora möjligheter att pröva de egna idéerna. Något som Rebecca uppskattar. Samtidigt finns det ett omfattande regelverk på europeisk nivå att förhålla sig till och följa.  

– Det är nya arbetsuppgifter och nya utmaningar hela tiden. Men hade det inte varit det så hade jag inte stannat så länge på samma arbetsplats, säger Rebecca som varit på Svenska kraftnät i 13 år:

– Det är ett intressant och utvecklande ställe att arbeta på.