Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Planerat avbrott på ledningar – led i att öka kapaciteten till Stockholm

I färdigställandet av nya ledningsdragningar och ombyggnad av station Tuna i Uppsala län måste mätning av steg- och beröringsspänning göras. Därmed begränsas elproduktionen i Forsmark under två perioder i september.

Svenska kraftnät har meddelat marknaden (se länkar nedan) att under perioden 4-10 september samt 18-22 september utförs mätningar av steg- och beröringsspänning av ledningen som går mellan Forsmark och Odensala. Det innebär avbrott på ledningen vilket i sin tur begränsar elproduktionen i Forsmarks kärnkraftverk.

Bakgrunden är att Stockholm- och Uppsalaregionen växer. För att möjliggöra mer el till regionen ansluter Svenska kraftnät 400 kV-ledningar till station Tuna, som samtidigt byggs om och förnyas.

– Dessa investeringar möjliggör ökade uttagsabonnemang i Stockholm respektive Uppsala län med cirka 300 MW, säger Anders Lundvall, programledare, Svenska kraftnät.

Det är av säkerhetsskäl som Svenska kraftnät måste genomföra mätning av steg- och beröringsspänning. Det måste alltid genomföras innan en ledning kan tas i drift.

 

Länkar till marknadsmeddelandena:

Data View | Nordic Unavailability Collection System (nucs.net) (språk engelska) Öppnas i nytt fönster

Data View | Nordic Unavailability Collection System (nucs.net) (språk engelska) Öppnas i nytt fönster