Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Checklista för säkerhetsledningssystem och rutiner för egenkontroll av dammsäkerhet nu tillgänglig

Den som är skyldig att underhålla en damm som är klassificerad enligt 11 kap. 24 och 25 §§ miljöbalken ska för verksamheten upprätta och arbeta efter ett säkerhetsledningssystem. Svenska kraftnät har tagit fram en checklista över huvudsakliga rutiner för dammsäkerhetsarbetet för verksamheter med klassificerade dammar.

Checklistans syfte är att ge stöd till dammägare för ett effektivt och väl dokumenterat dammsäkerhetsarbete. Den ger vägledning för upprättandet av säkerhetsledningssystemet och den beskrivning av rutiner, övergripande mål och handlingsprinciper som ska ingå i den årliga rapporteringen om dammsäkerhet till tillsynsmyndigheten.

För länsstyrelsen ska checklistan vara stödjande i tillsynen av dammsäkerhet, bl.a. vid uppföljningen av den verksamhetsövergripande delen i dammägares årliga dammsäkerhetsrapportering.

Checklistan ingår som en del i den omarbetade version av Svenska kraftnäts handbok om dammsäkerhet, egenkontroll och tillsyn som vi successivt tar fram under 2018.

Mer om handboken och länk till checklistan.