Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på en mindre damm i Sverige

Vad som gäller för svenska dammar

Svenska kraftnät har tagit fram en vägledning som ger en introduktion till dammsäkerhetsarbete och de krav som ställs på ägaren till en damm i dammsäkerhetsklass.

I Sverige finns tusentals dammar som bidrar till viktiga samhällsfunktioner såsom vattenkraftproduktion, gruvindustri, inlandssjöfart, vattenförsörjning och skydd mot översvämningar. Dammar kan dock medföra risker, då ett dammhaveri med okontrollerat frisläppande av uppdämt vatten kan orsaka omfattande översvämningar.

Dammar säkerhetsklassade sedan 2014

Ett nytt regelverk för dammanläggningar i olika säkerhetsklasser infördes 2014. En damm har en dammsäkerhetsklass om det kan leda till allvarliga konsekvenser för samhället om dammen skulle haverera. Som till exempel dödsfall, förstörd infrastruktur, omfattande miljöskador eller störningar i samhällsviktig verksamhet.  

Det finns idag ca 450 dammanläggningar som tillhör en dammsäkerhetsklass. Majoriteten av dessa dammanläggningar, cirka två tredjedelar, ägs av ett tiotal stora ägare inom vattenkraftsindustrin. Dessutom finns över 90 mindre dammägare med en eller två anläggningar i dammsäkerhetsklass.

Vägledning för mindre dammägare

För att stötta dessa mindre dammägare publicerar Svenska kraftnät vägledningen ”Att äga en damm i dammsäkerhetsklass - En introduktion till dammsäkerhetsarbete och gällande krav”.

Skriften riktar sig till de som äger en damm i dammsäkerhetsklass, eller av annan anledning kommer i kontakt med sådana dammar. Den ger en introduktion till dammsäkerhetsarbete och de krav som ställs på en ägare till en damm i dammsäkerhetsklass.

Länk till vägledningen (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Svenska kraftnät är nationell dammsäkerhetsmyndighet

Ett av Svenska kraftnäts uppdrag är att verka som Sveriges myndighet för dammsäkerhet. I denna roll ska vi främja dammsäkerheten i landet. Det gör vi genom att vägleda länsstyrelser i dammsäkerhetsfrågor, stödja utvecklingen av beredskap för dammhaverier och främja forskning och utveckling inom dammsäkerhetsområdet.