Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Intresset för Ediel- och avräkningskonferensen växer

Den 18-19 oktober anordnades den 14:e Ediel- och avräkningskonferensen av Svenska kraftnät i samarbete med Elmarknadsutveckling. Konferensen är en av Sveriges elmarknads största och för andra året i rad noterades ett nytt deltagarrekord.

Det var år 2005 som Svenska kraftnät blickade mot de konferenser den norska stamnätsoperatören Statnett under flera år anordnat och beslutade att man skulle anordna en egen konferens för elmarknaden i Sverige. Huvudsyftet med konferensen skulle vara att förtydliga och informera om förändringar av regelverk. Konferensen döptes till Edielkonferensen men fick nytt namn 2007 då den började anordnas på hösten. Ediel- och avräkningskonferensen var så född.

En mötesplats

Förra året sattes ett nytt deltagarrekord då 320 branschaktörer deltog i konferensen. I år räknades 380 deltagare.

Oscar Ludwigs, verksamhetsansvarig för EDIEL på Svenska kraftnät, har ansvarat för Ediel- och avräkningskonferensen i många år:

– Ediel- och avräkningskonferensen är ett utmärkt sätt för oss att nå ut med samma information till både små och stora aktörer och vi har sett ett stadigt ökande intresse för det här forumet.

Konferensen har också blivit en mötesplats för många olika aktörer inom elbranschen, både från Sverige och från de nordiska grannländerna. Möjligheten att nätverka lockar.

– För många mindre aktörer är konferensen enda chansen att träffa sina branschkollegor och vi ser ett stort värde i det mötet, säger Oscar Ludwigs.

Oscar Ludwigs, ansvarig för Ediel- och avräkningskonferensen på Svenska kraftnät.

Fokus på Elmarknadshubben

Programmet för årets konferens fylldes till stor del av Elmarknadshubben och Claus Bucholtz från danska elnätsägaren Dinel A/S berättade om erfarenheterna från det danska hubbinförandet.

– Deltagarna fick också höra mer om solceller, den nya avräkningsperioden och om de nya rollerna på elmarknaden. Dessutom delade eSett och Elmarknadsutveckling med sig av aktuell information. Vi hoppas att deltagarna känner att de hade två riktigt givande dagar, säger Oscar Ludwigs.

Nästa års konferens kommer att äga rum den 9-10 oktober på Clarion Hotel Arlanda. Inbjudan till denna läggs ut på www.svk.se/edielkonferens under våren 2019.

Presentationer och program från 2018 års Ediel- och avräkningskonferens återfinns här.