Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

TSO:erna bekräftar ändring från 60 minuter till 15 minuters avräkningsperiod

Den gemensamma nordiska elmarknaden har fört med sig stora fördelar i mer än 20 år. Nästa steg i detta samarbete är ändringen från 60 till 15 minuter avseende marknad och avräkning. I slutet av 2020 ska alla europeiska länder ha infört 15 minuters avräkningsperiod. De nordiska TSO:erna kommer att kombinera detta med en 15 minuters balansmarknad och en 15 minuters intradagsmarknad som banar väg för en övergång till ett mer hållbart energisystem.

De nordiska TSO:erna genomför just nu en detaljerad utvärdering av ändringen från 60 minuter till 15 minuters avräkningsperiod, 15 minuters balansmarknad och 15 minuters intradagsmarknad. Den ursprungliga nordiska TSO-ambitionen att införa 15 minuters avräkningsperiod till andra kvartalet 2020 bedöms vara alltför utmanande för både TSO:erna och marknadsaktörerna.

Det pågående arbetet med en nordisk genomförandeplan anger dock ett stegvis tillvägagångssätt med det första måldatumet mot slutet av fjärde kvartalet 2020. Denna plan kommer att baseras på information från alla relevanta intressenter.