Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Informationsrapport om den nya reservprodukten FFR

De nordiska systemoperatörerna har tagit fram en informationsrapport för marknadens aktörer gällande den nya reservprodukten Fast Frequency Reserve (FFR). FFR är en ny reservprodukt som implementeras i det nordiska systemet för att hantera situationer med låg rotationsenergi.

Driftsförhållanden med låg rotationsenergi har blivit vanligare i det nordiska kraftsystemet och ibland är rotationsenergin så låg att de nuvarande stödtjänsterna som Svenska kraftnät har till sitt förfogande inte är tillräckligt snabba.

Planen är att den nya reserven ska vara i drift till sommaren 2020. Rapporten förklarar behovet bakom FFR och ger en översikt över de tekniska kraven som ställts för FFR. Rapporten ger också en uppskattning av volymen FFR som behövs under nästa år.

För att få FFR i drift så snart som möjligt har de nordiska stamnätsoperatörerna beslutat att börja med att anskaffa FFR på nationella marknader. Målet är att senare arbeta mot en gemensam nordisk FFR-marknad.

Under 2020 kommer kravet på upphandlad volym att delas upp mellan de nordiska systemoperatörerna med hjälp av följande delningsnyckel:

  • Energinet 14%
  • Fingrid 20%
  • Statnett 42%
  • Svenska kraftnät 24%

En kort översikt över pågående arbetet med de nationella marknaderna återfinns i rapporten.

Fast Frequency Reserve – Solution to the Nordic inertia challenge (pdf, 2 MB, nytt fönster)