Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Kompletterande upphandling till effektreserven pågår

Just nu pågår kompletterande upphandling av 188 MW elproduktion till effektreserven. Sista dag att lämna in anbudsansökan är söndagen den 17 november 2019.

Mer information om upphandlingen hos e-Avrop (nytt fönster)

Från och med juni 2019 trädde en ny EU-förordning i kraft om den inre marknaden för el. För Svenska kraftnät innebär den nya förordningen bland annat förändrat tillvägagångssätt för upphandling av effektreserven efter den 1 januari 2020.

För att anskaffa så kallade strategiska reserver som effektreserven är i framtiden kräver EU-förordningen att Svenska kraftnät använder en ny metod för att beräkna risken för effektbrist. Detta förutsätter också att det finns mål för leveranssäkerhet, en så kallad tillförlitlighetsnorm, som risken sedan kan värderas mot.

Svenska kraftnät bedömer att behovet av en effektreserv kvarstår även efter denna vinter och avser därför genomföra en upphandling innan årsskiftet. Avsikten är att säkerställa totalt 750 MW, 188 MW av dessa genom en ny upphandling av produktion.

Tidigare publicerad nyhet om den kompletterande upphandlingen