Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Nordisk marknad för aFRR kapacitet tidigast tredje kvartalet 2020

På grund av en omfattande process för godkännande från tillsynsmyndigheterna, är nästa höst den mest optimistiska prognosen för den planerade gemensamma nordiska marknaden för aFRR-kapacitet. Mer information om en trolig starttid kommer under första kvartalet 2020.

I april i år lämnade Svenska kraftnät tillsammans med de övriga nordiska systemoperatörerna Energinet, Fingrid och Statnet in metodförslagen som ska ligga till grund för en nordisk aFRR‑kapacitetsmarknad till sina respektive nationella tillsynsmyndighet för godkännande. Ett godkännande från tillsynsmyndigheterna är en förutsättning för att införa en gemensam marknad. De nationella tillsynsmyndigheterna har nu gett sin första feedback och systemoperatörerna uppmanas att göra ändringar av förslaget som ett steg i den ytterligare godkännandeprocessen.

När förslagen lämnades in våras var tidsplanen att den nordiska aFRR-kapacitetsmarknaden skulle kunna starta under de första månaderna av 2020. I och med den pågående dialogen med tillsynsmyndigheterna, är det nu uppenbart att den tidplanen inte håller. Under första kvartalet 2020 kommer nästa beslut om godkännande från tillsynsmyndigheterna. I samband med det kommer mer information om förväntad tidplan för den nordiska kapacitetsmarknaden för aFRR.

Läs mer om förslagen i tidigare nyhet.

Energimyndighetens ändringsbegäran (RfA) med anledning av förslagen finns för nedladdning via deras webbplats:

Nyheten finns även på engelska på www.nordicbalancingmodel.net (engelska, nytt fönster).

Mer information

Svenska kraftnät: Rebecca Roupe, e-post: rebecca.roupe@svk.se
Energinet: Henning Parbo, e-post: hep@energinet.dk
Fingrid: Vesa Vänskä, e-post: vesa.vanska@fingrid.fi
Statnett: Finn Pettersen, e-post: finn.pettersen@statnett.no