Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Ny utlysning av nätförstärkningslån

Svenska kraftnät utlyser en ny omgång av nätförstärkningslån enligt Förordningen om lån till nätföretag för att underlätta anslutning av förnybar elproduktion, SFS 2015:213. Under perioden 14 januari – 14 februari 2020 är det möjligt för nätföretag att lämna in ansökan om nätförstärkningslån.

Syftet med nätförstärkningslån är att underlätta anslutning av förnybar elproduktion till elnätet. Svenska kraftnät har av regeringen fått i uppdrag att bidra till att överbrygga investeringströskeln som kan leda till att investeringar i ny elproduktion uteblir.

Den så kallade tröskeleffekten uppstår när den elproducent som vill ansluta ny produktion riskerar att få betala hela den förstärkning av nätet som krävs, även när den är större än vad producenten själv kan dra nytta av. Nästa elproducent som ansluter kan däremot ta den kapaciteten i anspråk utan särskild kostnad.

En vägledning som beskriver processen för ansökan och underlag för ansökan finns på Svenska kraftnäts webbplats, www.svk.se/natforstarkningslan

Sista ansökningsdag är 14 februari 2020.