Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plan för FFR som ny stödtjänst i Norden

De nordiska systemoperatörerna förbereder införande av så kallad Fast Frequency Reserve för att hantera situationer med låg mängd rotationsenergi i kraftsystemet. Nu publiceras de tekniska kraven för FFR.

Driftsituationer med låg rotationsenergi blir allt vanligare i det nordiska kraftsystemet. Rotationsenergin bidrar till en viktig tröghet i systemet och påverkar möjligheten att hålla systemet stabilt vid stora och plötsliga obalanser. Kraftsystemets snabba omvandling ändrar systemets egenskaper, vilket minskar mängden rotationsenergi.

I vissa situationer blir rotationsenergin så låg att de avhjälpande åtgärder och stödtjänster vi har till förfogande idag inte svarar snabbt nog för att i sig vara tillräckligt för att återställa kraftsystemet till ett stabilt drifttillstånd. De nordiska systemoperatörerna planerar därför att införa en ny avhjälpande åtgärd i form av en ny stödtjänst, FFR (Fast Frequency Reserve). Målet är att kunna ha tillgång till FRR från sommaren 2020.

De tekniska kraven för FFR och information om förkvalificering finns beskrivet i de nordiska systemoperatörernas gemensamma rapport ”Technical Requirements for Fast Frequency Reserve Provision in the Nordic Synchronous Area”. Ladda ner rapporten här. (.pdf) Öppnas i nytt fönster (1,14 MB pdf, nytt fönster).

Mer information

e-post: FFR@svk.se