Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

RSC Conference 2019 – En inblick i framtiden

Den 8 oktober arrangerar nordiska RSC i samarbete med ENTSO-E RSC Conference 2019 i Köpenhamn. Ett viktigt inslag blir en diskussion om hur RSC kan stödja försörjningstryggheten för el samt stödja effektiva marknader för system och transmission. Nu kan du anmäla dig till konferensen.

RSC Conference 2019 är en mötesplats där aktörer inom elmarknaden diskuterar viktiga gemensamma frågor gällande energiomställningen och utvecklingen av en gemensamma europeiska elmarknad. Det är den tredje årliga toppmötet för samarbete och dialog inom den europeiska elsektorn som arrangeras av de fem säkerhetskoordinationskontoren (RSC, Regional Security Coordinators) i samarbete med ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity).

En viktig punkt på agendan är en diskussion om hur RSC kan stödja försörjningstryggheten för el samt stödja effektiva marknader för system och transmission. Nyckeltalare från EU-institutioner, näringslivet, marknader och intressenter kommer att ingå i paneler och interaktiva möten där publiken kan djupdyka i RSCs aktuella och framtida arbete.

Anmäl dig nu via konferensens webbplats (nytt fönster).

Agenda

Fullständig agenda med uppdaterad talarlista finns på webbsidan för RSC Conference 2019 (nytt fönster).

09.00 Registration and coffee
10.00 Welcome
10.15

The Green Transition: The reason for change and innovation in TSO
10.45


Enhanced TSO coordination for Europe
Presenting the ENTSO-E strategy paper on the future of TSOs and regions in Europe
11.15

TSO regional cooperation and establishment of RCCs – learning from best practices
12.15 Networking lunch
13.15

Parallel sessions
Participants can choose one session to take part in:
  Balancing projects and reserve sizing Regional perspectives – New Nordic Balancing concept
  Ensuring the right competences in an RSC perspective
  Risk Preparedness implementation
  Regional adequacy forecasting
14.45 RSC complexities and future challenges
15.15 Coffee Break
15.45

Two perspectives on transparency – parallel sessions
Participants can choose one session to take part in:
  Capacity Calculation
  Critical Grid Situation Communication
16.35 Efficient markets support operational security
16.50


Thank you for today
Wrap up of the day and announcement of the hosts for the conference in 2020.

Bakgrund

Det nordiska kontoret för regional säkerhetskoordinering (Regional Security Coordinator, RSC) är en av fem RSC inom EU. Nordiska RSC bildades av de nordiska systemoperatörerna (Svenska kraftnät, Energinet, Fingrid och Statnett) och fungerar idag som analysstöd och rådgivande part till dem. Den nordiska RSC:n är placerad i Köpenhamn och skapar förutsättningar för ett fördjupat samarbete kring initialt fem centrala tjänster inom drifthållning av näten, däribland kapacitetsberäkning och avbrottskoordinering. Mer information om nordisk RSC finns på kontorets webbplats (nytt fönster).

RSC började inrättas av europeiska systemoperatörer i början av 2000-talet i syfte att förbättra regionalt samarbete och koordinering vad gäller drift, marknad och planering. För mer information om RSC, besök ENTSO-Es webbplats (nytt fönster).