Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Tyck till om de nordiska TSO:ernas rapport om möjliga lösningar för framtida kortsiktiga marknader

De systemansvariga för överföringssystem i Norden har tagit fram en rapport som handlar om möjlig utveckling av kortsiktiga elmarknader i ljuset av förväntade framtida ändringar i kraftsystemet. De nordiska TSO:erna vill gärna få in synpunkter på de frågor som ställs i rapporten och den är därför ute på samråd till och med den 1 juli 2019.

För att initiera en tidig dialog med marknadsaktörerna har de nordiska TSO:erna tagit fram ett diskussionsunderlag ”Short-term markets Discussion Paper”, som beskriver möjliga marknadsbaserade lösningar för framtida kortsiktiga marknader för att möta en ökad efterfråga för handel närmare driftimman.

Underlaget innehåller inte några fasta ståndpunkter eller beslutade aktiviteter i termer av långsiktig utveckling. Snarare resonerar rapporten kring olika tänkbara förändringar av elmarknaden som kan bli aktuella för att möta framtida förändringar i kraftsystemet.

Samråd för återkoppling

De nordiska TSO:erna hoppas genom samrådet att få återkoppling på de tänkbara möjligheterna. Genom att publicera rapporten och bjuda in till samråd önskar de nordiska TSO:erna att stimulera till en bredare diskussion och få värdefulla synpunkter inför den fortsatta utvecklingen av visionen för kortsiktiga elmarknader och implementeringen av den.

Synpunkter på underlaget skickas till mejladressen (gärna på engelska): ShortTermMarketsConsultation@fingrid.fi

Sista dag att lämna synpunkter är den 1 juli 2019.

Mer information

Christina Simón, e-post: christina.simon@svk.se, telefon +46 72 730 3402.