Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Upphandling av Frequency Containment Reserve (FCR) januari – december 2020

De nordiska systemoperatörerna har beslutat om nya volymkrav för FCR under perioden januari till december 2020. För Svenska kraftnät är det nya volymkravet för FCR-N 237 MW och för FCR-D max 573 MW.

De nordiska systemoperatörerna har beslutat vilken volym av FCR som krävs för synkronområdet, samt uppdaterat den fördelningsnyckel som avgör volymkravet för varje systemansvarig.

Inför 2020 har fördelningsnyckeln för FCR-N uppdaterats, enligt kraven i driftkoden (SO) och det nya nordiska systemdriftavtalet. Tidigare räknades fördelningsnyckeln för ett land ut som kvoten av landets förbrukning och nordens totala förbrukning. Från 2020 baseras fördelningsnyckeln istället på summan av både produktion och förbrukning.

För FCR-D har dimensioneringsreglerna ändrats för att motsvara kraftsystemets behov samt uppfylla Europeisk lagstiftning. Detta innebär att avdrag inte längre görs för frekvensberoende last i dimensioneringen. Dessutom ändras fördelningsnyckeln även för FCR-D, enligt samma princip som för FCR-N

Notera att volymkravet för FCR-D, precis som tidigare, är beroende av aktuellt dimensionerande fel i systemet och därför kan variera under året. Nytt för 2020 är även att de nya volymkraven börjar gälla från och med 1 januari för båda produkterna.

  FCR-N FCR-D
Energinet (DK2) 17 41
Fingrid 122 294
Statnett 224 542
Svenska kraftnät 237 573
Summa 600 1450

(FCR-D är exempel baserat på att Oskarshamn 3 är i drift, vilket innebär att dimensionerande fel är 1450 MW.) 

Upphandlingen av FCR kommer precis som tidigare att ske för samtliga timmar på dygnet.

Kontakt 

För mer information, vänligen kontakta: fcr@svk.se