Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Uppskattad mötesplats för elbranschen

Den 9-10 oktober gick den 15:e Ediel- och avräkningskonferensen av stapeln i Stockholm. Konferensen är en av Sveriges elmarknads största och lockar över 300 deltagare varje år.

Varje höst anordnar Svenska kraftnät i samarbete med Elmarknadsutveckling den välbesökta Ediel- och avräkningskonferensen i Stockholm. Marknadsaktörer från hela Norden deltar för att få den senaste informationen om vad som händer på och kring elmarknaden och för att nätverka med branschkollegor.

Oscar Ludwigs är verksamhetsansvarig på Svenska kraftnät och ser positivt på det växande intresset för Ediel- och avräkningskonferensen som forum.

– På årets konferens deltog ca 340 elmarknadsaktörer, många återkommer år efter år och det är roligt att vi även ser så många nya ansikten, säger Oscar Ludwigs.

 
Oscar Ludwigs, ansvarig för Ediel- och avräkningskonferensen på Svenska kraftnät.

Driftsäkerhet, erfarenheter från Alfrida och nyheter från Elmarknadshubben

Även i år fick deltagarna höra mer om den kommande Elmarknadshubben och norska Elhubs vd Tor Bjarne Heiberg berättade om erfarenheterna från det norska införandet i början av 2019. Även Vattenfall delade med sig av sina erfarenheter från den storstörning som stormen Alfrida innebar.

– Vi har fått lyssna till flera intressanta talare, bland annat berättade Jakob Jönsson från Tibber om nya möjligheter för kunderna att styra sin förbrukning. Svenska kraftnäts Maja Lundbäck pratade också om hur vi som systemansvarig behöver jobba mer aktivt för att hålla driftsäkerheten i kraftsystemet när marginalerna minskar, berättar Oscar Ludwigs.

Nästa års konferens kommer att äga rum den 7-8 oktober på Clarion Hotel Arlanda. Inbjudan till denna läggs ut på www.svk.se/edielkonferens under våren 2020.

Presentationer och program från 2019 års Ediel- och avräkningskonferens återfinns här.