Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till möte om färdplan för Nordisk Balanseringsmodell

Svenska kraftnät bjuder in elmarknadens aktörer till möte om nytt förslag på färdplan för ny nordisk balanseringsmodell (NBM). Mötet hålls onsdagen den 19 juni 2019 kl. 13-15 på World Trade Center Stockholm. Det går även att delta via webbsändning.

Svenska kraftnät välkomnar elmarknadens aktörer till möte om nytt förslag på färdplan för ny nordisk balanseringsmodell (NBM).

Tid: Onsdagen den 19 juni kl. 13-15

Plats: World Trade Center i Stockholm/webbsändning

Svenska kraftnät vill med detta möte ge alla intressenter möjlighet att ställa frågor och ha en dialog om förslaget till ny färdplan för NBM och som nu är ute på konsultation. Vi vill med mötet underlätta och uppmuntra aktörer att delta i konsultationen via Entso-Es webbplats.

Återkoppling från aktörer är mycket viktigt för det fortsatta arbetet med färdplanen. De nordiska systemoperatörerna kommer att beakta inkomna synpunkter och presentera en uppdaterad färdplan under hösten.

Välkommen!

Om färdplanen och konsultationen

Färdplanen som nu presenteras har som mål att omfatta alla planerade förändringar inom den nordiska balanseringsmodellen i drift under 2023. Viktiga element och milstolpar på vägen är:

 • Enprismodell
 • Automatisering av balanseringsprocessen för mFRR
  (manuell frekvensåterställningsreserv, manual Frequency Restoration Reserves)
 • 15 minuters avräkningsperiod
 • Nordisk kapacitetsmarknad för aFRR
  (automatisk frekvensåterställningsreserv, automatic Frequency Restoration Reserves)
 • Nordisk kapacitetsmarknad för mFRR
  (manuell frekvensåterställningsreserv, manual Frequency Restoration Reserves)

Konsultationen om färdplanen är öppen till den 16:e augusti.

Mer information och möjlighet att lämna synpunkter finns på konsultationssidan på Entso-Es webbplats. (Länken öppnas i nytt fönster)

Se även den presentation som de nordiska systemoperatörerna gav på sitt webbinarium för nordiska intressenter den 29 maj. (länken öppnas i nytt fönster)

Mer information om NBM finns på den gemensamma webbplatsen: http://nordicbalancingmodel.net/.(länken öppnas i nytt fönster)