Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Den nya stödtjänsten FFR är upphandlad för 2020

Svenska kraftnät har slutfört upphandlingen av den nya stödtjänsten snabb frekvensreserv (FFR). Avtalsperioden är juni-september 2020 med option om förlängning till och med april 2021.

Svenska kraftnät har antagit anbud som sammanlagt motsvarar 70,3 MW.

Upphandlingen innebär att ramavtal upprättas med leverantörerna. En förutsättning för att kunna teckna ett ramavtal för en resurs är att leverantören kan visa att resursen lever upp till de tekniska kraven, det vill säga att resursen har genomgått en förkvalificering med godkänt resultat.

Ägare Effekt (MW)
Fortum Sverige AB 5,3
Sydkraft Thermal Power AB 5,0
Vattenfall AB 60


Tilldelningsbeslutets avtalsspärr gäller i 10 dagar.

Reserven FFR ska användas vid situationer med låg rotationsenergi, för att säkerställa ett fortsatt stabilt kraftsystem. Läs mer om FFR här: https://www.svk.se/aktorsportalen/elmarknad/information-om-reserver/implementation-av-reserven-ffr/.

Kontakt

Vid frågor om snabb frekvensreserv (FFR), kontakta ffr@svk.se.

Svenska kraftnät är en statlig myndighet. Det innebär att det som skickas till oss via e-post, post eller fax blir en allmän handling