Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Driftsättning av flera NEMO:s i den gemensamma dagen före-marknaden skjuts upp på grund av COVID-19

Implementeringen av det nordiska flera NEMO-arrangemanget (MNA) befinner sig i slutfasen. Den sista testfasen, gemensamma europeiska tester under den gemensamma dagen före-kopplingen (SDAC), skulle ha slutförts i slutet av mars. På grund av den senaste utvecklingen med COVID-19 har de nordiska och europeiska parterna i den gemensamma dagen före-kopplingen beslutat att de gemensamma europeiska testerna skjuts upp tills vidare.

Detta för att säkerhetsställa att alla inblandade parter kan hantera sina respektive roller och kritiska processer i den gemensamma dagen före-marknaden under COVID-19 utbrottet.

Följaktligen skjuts även publiceringen av datumet för driftsättningen av det nordiska flera NEMO-arrangemanget upp. Så snart det är möjligt att sätta datum för att slutföra testerna så kommer datumet för driftsättningen att publiceras.

Projektparterna har fortsatt att göra framsteg för att driftsätta flera NEMO-arrangemanget så snart som möjligt. De nordiska regionala testerna har avslutats framgångsrikt och det nordiska driftsavtalet har slutförts. Projektparterna arbetar med att slutföra förvaltningsstrukturen och de sista processerna.

Norden blir den andra regionen i Europa att implementera ett ramverk för flera nominerade marknadsoperatörer (NEMO:s) i enlighet med kommissionsriktlinjen om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM). CACM har som ändamål att främja konkurrens mellan elbörser i Europa för att stödja målet om en helt integrerad europeisk elmarknad.

Projektet har som mål att göra den gemensamma dagen före-kopplingen tillgänglig för mer än en NEMO per budområde i Norden. Detta samtidigt som man upprätthåller de generella marknadskopplingsprinciperna gällande kapacitetsberäkning och allokering.