Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Införande av enpris för obalanser

De nordiska systemoperatörerna har beslutat att implementera en enpris- och enpositionsmodell till Q2 2021, utan den kompletterande tvåprismodellen för specifika avräkningsperioder som tidigare föreslagits.

I oktober 2019 föreslog de nordiska systemoperatörerna en enpris- och enpositionsmodell för obalanser, där tvåpris skulle tillämpas i specifika avräkningsperioder. I november 2019 utarbetades förslaget ytterligare i ett diskussionsunderlag om prissättning av obalanser. Förslaget konsulterades med marknadsaktörer under perioden november till december.

Till följd av synpunkterna från konsultationen har de nordiska systemoperatörerna nu beslutat att justera det ursprungliga förslaget. Enpris- och enpositionsmodellen implementeras i Q2 2021 men utan den kompletterande tvåprismodellen för specifika avräkningsperioder.

Den nordiska balanseringsmodellen är baserad på att marknadsaktörer följer planer och upprätthåller sin balans. Därför kommer de nordiska systemoperatörerna att fortsätta utvärdera andra möjliga begränsningsåtgärder som eventuellt kan implementeras samtidigt som enpris- och enpositionsmodellen i Q2 2021. Dessa begränsningsåtgärder inkluderar till exempel utökad övervakning och uppföljning av obalanser, nya krav för produktionsplaner och förändrad avgiftsstruktur för den balansansvariges avgifter. Potentiella åtgärder kommer att diskuteras med marknadsaktörerna under implementationsprocessen.

Marknadsaktörernas synpunkter från konsultationen och en summering framtagen av de nordiska systemoperatörerna återfinns på den nordiska balanseringsmodellens webbplats. (nytt fönster)

Kontakt:

Pär Lydén, par.lyden@svk.se