Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Införandet av en-position för enpris riskerar att försenas

Införandet av en-position för enpris riskerar att försenas sex månader jämfört med vad som tidigare kommunicerats, det vill säga under kvartal 4 under 2021.

Enligt tidigare information skulle en-position för enpris införas i kvartal 2 under 2021. Det har nu visat sig att denna tidslinje är för snäv och det finns risk för en försening fram till Q4-2021.

Den ursprungliga tidslinjen för införandet av enpris baserades på en förväntan om att alla nationella tillsynsmyndigheter skulle godkänna det slutliga förslaget om harmoniserad balansavräkning (ISHP) i januari 2020. I och med att de nationella tillsynsmyndigheterna hänvisade förslaget vidare till ACER för beslut, förlängdes tidsfristen för en godkänd metod till den 14 juli 2020. På grund av hänvisningen till ACER finns det fortfarande osäkerhet om metodens slutliga utformning. Det behövs även tid för att genomföra nödvändiga ändringar av nationella villkor för balansansvariga och lagstiftning för att införa kraven i ISHP. Det är nu uppenbart att detta har större påverkan på tidslinjen än befarat.

Projektet ser nu över tidslinjen och kommer informera om startdatum så snart som möjligt efter sommaren.

Läs nyheten på engelska på NBMs webbplats (nytt fönster).

Kontakt

Frågor till Svenska kraftnät besvaras av Mikael Brask, e-post mikael.brask@svk.se.

För mer information om Nordic Balancing Model (NBM), se NBMs webbplats (engelska, nytt fönster).