Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lyckad driftsättning av flera NEMO:s i den gemensamma dagen före-marknaden

Projektparterna har nöjet att tillkännage att ramverket för flera nominerade marknadsoperatörer (MNA) är implementerat i Norden. Den första handelsdagen med det nya ramverket genomfördes framgångsrikt den 3 juni 2020.

Genom att introducera MNA blir den gemensamma dagen före-kopplingen tillgänglig för mer än en nominerad marknadsaktör (NEMO) i de 12 nordiska elområdena.

Genom att implementera MNA har de legala avtalen, IT-systemen och de operativa processerna genomgått omfattande förändringar för att anpassas till kommissionsförordningen om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM). Detta samtidigt som man upprätthåller de generella marknadskopplingsprinciperna gällande kapacitetsberäkning och allokering.

Norden är den andra regionen i Europa att implementera ett ramverk för flera nominerade marknadsoperatörer i enlighet med CACM. CACM har som ändamål att främja konkurrens mellan elbörser i Europa för att stödja målet om en helt integrerad europeisk elmarknad.

Driftsättningen är ett samarbete mellan 11 projektparter som har genomfört omfattande tester i drygt ett år. Projektparterna är de nordiska systemoperatörerna: Svenska kraftnät, Energinet och Fingrid, tre nominerade marknadsoperatörerna: EMCO, EPEX SPOT och Nasdaq*, samt fyra tredje parter: ECC, eSett, JAO och den nordiska RSC :n.

*Nasdaq är tekniskt redo men datumet för deras lansering i den nordiska dagen-före marknaden kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.