Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska tillsynsmyndigheter sänder de legala förslagen för aFRR kapacitetsmarknad till ACER för beslut

De nordiska tillsynsmyndigheterna har inte kunnat enas om förslagen till den nordisk aFRR kapacitetsmarknad, de sänder därför förslagen vidare till ACER för beslut. Det kommer att påverka startdatum för marknaden men hur stora effekter det får beror på resultat av och hur lång tid ACER-processen tar.

När tillsynsmyndigheterna inte kan nå ett gemensamt beslut om ett inlämnat förslag så är standardförfarandet att lyfta förslaget till ACER, ACER ska fatta beslut inom sex månader.

De nordiska TSO-erna skickade in de legala förslagen till en gemensam kapacitetsmarknad för aFRR i april 2019 och i december 2019 skickades de reviderade förslagen in utifrån tillsynsmyndigheternas ändringsbegäran.

Mer information om när införandet av en nordisk aFRR kapacitetsmarknad kan ske kan ges först när de nordiska TSO-erna har mer detaljerad information om hur ACERs godkännande process kommer att se ut.

De reviderade förslagen till nordisk aFRR kapacitetsmarknad finns för nedladdning här.

Kontakt

Rebecca Roupe, e-post: rebecca.roupe@svk.se

För kontakt med övriga nordiska TSO-er:

Martin Høgh Møller (Energinet): mhm@energinet.dk
Mikko Heikkilä (Fingrid): mikko.heikkila@fingrid.fi
Alexander Jansson (Statnett): alexander.jansson@statnett.no

Kontakt med NBM: Jakob Aldrin (Programdirektör): jakob.aldrin@svk.se

För mer information om de nordiska stamnätsoperatörernas gemensamma arbete för ny nordisk balansering, besök vår gemensamma webbsida för Nordic Balancing Model (engelska, nytt fönster). Där finns även nyheten på engelska.