Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Plan framtagen för anslutning till europeiska plattformar

De europeiska plattformsprojekten som Svenska kraftnät deltar i för att implementera plattformarna för utbyte av balansenergi, MARI (för mFRR) och PICASSO (för aFRR), har nu publicerat den första versionen av planen för anslutning till plattformarna. I planen kommunicerar de nordiska TSO:erna att anslutning till plattformarna kommer att ske under perioden Q3 2023 till Q2 2024.

De gemensamma plattformarna gör det möjligt för TSO:er att netta obalanser och utbyta balansenergi i Europa. Syftet med integreringen av energibalansmarknaderna är förbättrad ekonomisk och teknisk effektivitet, samtidigt som en trygg elförsörjning upprätthålls. 

Den kommunicerade planen för anslutning till plattformarna innebär att de Nordiska TSO:erna kommer att behöva ansöka undantag från Artikel 20.5 och 21.5 i Balanskoden (EB GL), som anger att TSO:erna ska ansluta sig till plattformen senast Juli 2022. De nordiska TSO:erna har tidigare kommunicerat hur anslutningen till plattformarna ska gå till men inte när. Anslutningen till plattformarna kommer att hanteras inom NBM-projektet.

Planen och mer information finns att läsa i den engelska nyheten på NBM:s webbplats (nytt fönster).

Planen, på engelska kallad Accession roadmap, publiceras av medlems-TSO:erna och ENTSO-E för information och kan ändras i takt med att implementationen av plattformarna och de lokala implementationsprojekten fortskrider. Planen för anslutning ska uppdateras minst två gånger per år med den senast tillgängliga informationen om utvecklingen.