Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Registrering för nordiska marknadsaktörer med anledning av Transparensförordningen

Nordiska marknadsaktörer som är skyldiga att rapportera otillgänglig kapacitet för produktion eller förbrukning enligt Transparensförordningen uppmanas att senast den 28 februari fylla i ett webbformulär för registrering gällande insamling och publicering av otillgänglig kapacitet.

Enligt kommissionens förordning (EU) nr 543/2013, Transparensförordningen, ska marknadsaktörer i rollen som så kallad primärägare av data, rapportera data för publicering på ENTSO-E:s Transparensplattform.

Detta inkluderar data över otillgänglig kapacitet för produktion och förbrukning. Data ska skickas till Transparensplattformen via respektive systemoperatör.

I december 2019 lanserade de nordiska systemoperatörerna en ny tjänst för insamling och publicering av otillgänglig kapacitet – Nordic Unavailability Collection System (NUCS).

Ta del av tidigare nyhet om driftsättning av tjänsten.

Primärägare av data har möjlighet att använda alternativ till NUCS genom en prekvalificerad service. Registreringen ska utföras även om man som aktör tänker använda ett alternativ till NUCS. Detsamma gäller om data rapporteras och publiceras genom en annan marknadsaktör.

Registrering via webbformulär

Nordiska marknadsaktörer behöver registrera sig för ett av följande val:

  • Användning av NUCS för publicering och rapportering av avbrott och otillgänglig kapacitet.
  • Användning av en tredjepartstjänst för publicering och rapportering av avbrott och otillgänglig kapacitet. Detta förutsätter att denna tjänst är godkänd av aktuell systemoperatör och att tjänsten är testad i samarbete med ENTSO-E.
  • Anlita en annan marknadsaktör som ansvarar för rapportering och publicering.

Registreringen ska vara genomförd senast den 28 februari 2020 via detta webbformulär (på engelska). 

Det kommer vara möjligt att när som helst byta tjänst för publicering och rapportering.

NUCS – Nordic Unavailability Collection System

NUCS huvudsakliga uppgift är att samla in data över otillgänglig kapacitet i produktion, förbrukning och transmission och skicka den till ENTSO-E för publicering på Transparensplattformen. Data kommer även att publiceras på webbsidan www.nucs.net (nytt fönster).

För att inte marknadsaktörerna ska behöva dubbelrapportera data under Transparensförordningen och REMIT artikel 4, kommer NUCS utöver publicering på www.nucs.net och Transparensplattformen även att inkludera ett webbflöde till ACER. NUCS möjliggör även publicering av annan insiderinformation under REMIT artikel 4.

Användandet av NUCS är avgiftsfritt för alla marknadsaktörer och andra användare. Det kommer vara möjligt att prenumerera på data via ECP och webbflöde samt via API.

Mer information kommer att publiceras på www.nucs.net (nytt fönster).

Kontakt

Vid frågor om NUCS eller själva registreringen vänligen kontakta: NUCS@svk.se.