Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tidplanen för automatiserad mFRR energiaktiveringsmarknad har uppdaterats

Projektplanen för automatiserad mFRR energiaktiveringsmarknad förlängs till kvartal 4 år 2022. Den nya planen är resultatet av en grundlig genomgång och utvärdering av aktuell tidplan.

De nordiska TSO:erna har omprövat tidplanen för projektet mFRR energiaktiveringsmarknad utifrån aktuell information. Som ett resultat av det förlängs nu projektplanen från kvartal 2 till kvartal 4, 2022. Fasen ”automatiserad drift före 15 minuter ISP” som tidigare kallades ”parallell drift”, löper därmed från kvartal 4 år 2022 till kvartal 2 år 2023.

IT-implementationsguide ger praktisk ledning till berörda balansansvariga

De nordiska TSO:erna har utvecklat en IT-implementeringsguide för deltagande balansansvariga baserat på den reviderade tidplanen. Guiden beskriver implementeringen av den nordiska mFRR-aktiveringsmarknaden och informerar om de processer som krävs för att stödja marknaden. Guiden behandlar både funktionella och tekniska aspekter. Målgruppen för IT-implementeringsguiden är de deltagande balansansvariga. TSO:erna har även uppdaterat memot om produktutveckling i enlighet med den uppdaterade tidplanen. Memot förklarar hur mFRR-marknaden för energiaktivering är en integrerad del av systemdriften.

Möten för marknadsaktörer i början på 2021

Den 14 januari håller de nordiska TSO:serna ett gemensamt webbinarium för marknadsaktörer och presenterar implementeringsguiden. Därefter kommer varje TSO att vidareutveckla detaljerade implementeringsplaner och följa upp dem för respektive land. Svenska kraftnät planerar även för ett nationellt aktörsmöte som uppföljning av det nordiska webbinariet.

Om webbinariet

Tid: 14 januari kl. 13.00–15.00 CET

Anmälan: Anmäl dig via denna länk. OBS! Föranmälan krävs. Öppnas i nytt fönster

Webbinariet hålls den på engelska.

Läs mer om webbinariet på TSO:ernas gemensamma webbplatsen för NBM (engelska, nytt fönster) Öppnas i nytt fönster

Mer information och kontakt

Vid frågor eller kontakt med Svenska kraftnät om detta, vänligen mejla mFRR@svk.se.

Läs implementeringsguiden (engelska, nytt fönster). (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Läs memot (engelska, nytt fönster). (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Läs nyheten på engelska på TSO:ernas gemensamma webbplats för NBM (engelska, nytt fönster). Öppnas i nytt fönster

Mer information om NBM finns på TSO:ernas gemensamma webbplats (engelska, nytt fönster). Öppnas i nytt fönster