Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Upphandling FFR kapacitet är igång

Svenska kraftnät påbörjar nu upphandlingen av den nya reserven FFR (Fast Frequency Reserve). Målet är att handla upp FFR-kapacitet för att säkerställa driftsäkerheten i kraftsystemet. FFR skapar förutsättningar för att kunna hantera de inledningsvis snabba och djupa (transienta) frekvensförändringar som kan uppstå vid fel vid de tillfällen då det i det nordiska kraftsystemet finns en låg nivå av rotationsenergi.

Avtalslängden på årets upphandling av FFR kommer att gälla från och med juni till och med september med option på att förlänga kontraktet till och med april 2021.

Upphandlingen av FFR sker i två steg. I det första steget kvalificeras leverantörer. I det andra steget kommer samtliga anbudssökanden som uppfyller kvalificeringskraven att erhålla en anbudsinbjudan med möjlighet att lämna anbud.

Tidsplanen för upphandlingen av FFR kapacitet

  • 23 februari 2020 - Annonsering, kvalificeringsinbjudan finns tillgänglig via e-Avrop
  • 9 mars 2020 - Sista ansökningsdag för kvalificering
  • 20 mars – 13 april period för anbudsinlämning för kvalificerade leverantörer
  • 1 juni 2020 – 30 september 2020 Avtalsperiod med option på förlängning till och med 30 april 2021

Kvalificeringen och upphandlingen genomförs via upphandlingsverktyget e-Avrop

Klicka på denna länk för att komma direkt till upphandlingen på e-Avrop (nytt fönster) Öppnas i nytt fönster

Mer information om hur marknadslösningen för FFR ser ut för år 2020 och information om förkvalificering av FFR resurser.

Kontakt

Frågor om kvalificeringsunderlaget/anbudsansökan ska ställas i e-Avrop. Vid frågor om FFR och dess tekniska krav, kontakta ffr@svk.se.

Svenska kraftnät är en statlig myndighet. Det innebär att det som skickas till oss via e-post, post eller fax blir en allmän handling.