Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Upphandling mFRR kapacitet i SE3 och SE4 är igång

Den 31 januari inleder Svenska kraftnät årets upphandling av manuell frekvensåterställningsreserv (mFRR). Målet är att komplettera reglerkraftmarknaden genom att säkerställa cirka 300 MW uppregleringskapacitet totalt i SE3 och SE4 under avtalsperioden 1 juni 2020 till 31 maj 2021. Svenska kraftnät planerar även att inleda upphandling av mFRR nedregleringskapacitet under våren 2020.

Vid obalanser mellan elproduktion och förbrukning eller vid fel på transmissionsnätets ledningar uppstår störningar i driften av elsystemet. I de fall de frivilliga buden på reglerkraftmarknaden inte räcker till för att åtgärda störningen aktiverar Svenska kraftnät på förhand upphandlad mFRR eller Störningsreserven och återför systemet till normaldrift.

Svenska kraftnät planerar att genomföra en årlig upphandling av mFRR uppregleringskapacitet fram till 2026. Därefter revideras upphandlingsformerna i enlighet med aktuell lagstiftning. Avtalslängd uppgår till maximalt ett år. Upphandlingen av mFRR uppregleringskapacitet omfattar i årets upphandling cirka 300 MW uppregleringskapacitet i SE3 och SE4.

Upphandlingen av uppregleringskapacitet sker i två steg. I det första steget kvalificeras leverantörer. Samtliga anbudssökanden som uppfyller kvalificeringskraven kommer sedan att erbjudas lämna anbud.

Tidsplanen för upphandlingen av uppregleringskapacitet ser ut enligt följande:

  • 31 januari 2020 - Annonsering, kvalificeringsinbjudan via e-Avrop
  • 19 februari 2020 - Sista ansökningsdag för kvalificering
  • 29 mars 2020 - Sista dag för att lämna anbud
  • 1 juni 2020 – 31 maj 2021 Avtalsperiod

Kvalificeringen och upphandlingen genomförs via upphandlingsverktyget e-Avrop under följande CPV-koder:

- 09000000 Petroleumprodukter, bränsle, elektricitet och andra energikällor
- 65000000 El-, vatten- och energiverk

Klicka på denna länk för att komma direkt till upphandlingen på e-Avrop (nytt fönster) Öppnas i nytt fönster

Svenska kraftnät planerar även att inleda upphandling av mFRR nedregleringskapacitet i SE4 under våren 2020. Detta kommer dock att ske i ett fristående upphandlingsförfarande, mer information följer inom ett par månader.

Kontakt

Frågor om kvalificeringsunderlaget/anbudsansökan ska ställas i e-Avrop. Vid frågor om störningsreserven, kontakta storningsreserven@svk.se.

Svenska kraftnät är en statlig myndighet. Det innebär att det som skickas till oss via e-post, post eller fax blir en allmän handling.