Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

15 minuters avräkningsperiod för obalanser införs 22 maj 2023

De nordiska tillsynsmyndigheterna har beviljat de nordisk TSOernas undantagsbegäran gällande införandet av 15 minuters avräkningsperiod för obalanser. Det betyder att 15 minuters avräkningsperiod för obalanser införs gemensamt i hela Norden den 22 maj 2023.

Övergången från 1 timme till 15 minuter som avräkningsperiod för obalanser sker måndagen den 22 maj 2023 klockan 00.00 CET, i början av en avräkningsperiod för obalanser.

Övergången till 15 minuters tidsupplösning innebär också att vi inför 15 minuters handelsperiod. Det innebär övergång till handel med 15-minutersprodukter på de nordiska intradag- och balanseringsmarknaderna.

Andra regelverk behöver anpassas

Svenska kraftnät arbetar för närvarande med att förbereda förslag till författningsändringar gällande mätning och rapportering av el som behövs för 15 minuters avräknings- och handelsperiod.

Högre tidsupplösning stor förändring för marknadsaktörer

Att gå till en högre tidsupplösning på de nordiska elmarknaderna påverkar marknadsaktörerna i stort och kräver förändringar i många system och processer. För att säkerställa en framgångsrik implementering och erbjuda tillräckligt stöd till elmarknadens aktörer, kommer de nordiska TSOerna att bjuda in till webbinarier med information om framtida krav och specifikationer.

Det första nordiska webbinariet planeras till kvartal 2 i år. Det följs senare av ett webbinarium på svenska. Svenska kraftnät ansvarar för kommunikation på nationell nivå. Kommunikation på gemensam nordisk nivå sker på engelska.

TSOerna kommer även att tillhandahålla en nordisk implementeringsguide för marknadsaktörer. Den första versionen av implementeringsguiden är planerad till kvartal 1 2022.

Eftersom Norge ännu inte har infört förordningen Balanshållning av el (EB) i norsk lag, har Statnett ännu inte skickat en formell begäran om undantag från den norska tillsynsmyndigheten. Norge följer dock samma tidslinje som de andra nordiska länderna.

Mer information

Läs om Energimarknadsinspektionens beslut på deras webbplats. Öppnas i nytt fönster

Läs nyheten på engelska. Öppnas i nytt fönster

Mer information finns på den gemensamma webbplatsen för NBM. Öppnas i nytt fönster