Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Beslut om upphandlingsvolym för frekvenshållningsreserver (FCR)

Svenska kraftnäts nya volymkrav för FCR-N är 230 MW och det maximala volymkravet för FCR-D upp 556 MW. Upphandlingen av den nya produkten FCR-D ned kommer att trappas upp stegvis under 2022.

De nordiska systemoperatörerna har beslutat vilken volym av frekvenshållningsreserver (Frequency Containment Reserve, FCR) som krävs för det nordiska synkronområdet under 2022. Samtidigt uppdaterades den så kallade fördelningsnyckeln. Fördelningsnyckeln avgör volymkravet för varje systemansvarig enligt kraven i driftkoden (SO) och det nordiska systemdriftavtalet. De nya volymkraven börjar gälla från och med 1 januari.

Observera att volymkravet för FCR-D upp, precis som tidigare, är beroende av aktuellt dimensionerande fel i systemet och därför kan variera under året.

Upphandlingen av FCR kommer precis som tidigare att ske för samtliga timmar på dygnet.

Upphandling av den nya produkten FCR-D ned

Upphandlingen av den nya produkten FCR-D ned kommer att trappas upp stegvis i Norden.

Information om Svenska kraftnäts upphandlingsplan för FCR-D ned under första kvartalet 2022 finns i tidigare publicerad nyhet: Svenska kraftnät börjar upphandla FCR-D ned för 2022

Volymkrav FCR i det nordiska synkronområdet 2022

Volymkrav FCR-N FCR-D upp
Energinet (DK2) 17 MW 40 MW
Fingrid 119 MW 288 MW
Statnett 234 MW 566 MW
Svenska kraftnät 230 MW 556 MW
Summa 600 MW 1 450 MW

Volymkravet för FCR-D upp är ett exempel baserat på att Oskarshamn 3 är i drift, vilket innebär att dimensionerande fel i Norden är 1 450 MW.

Mer information

Läs mer om FCR under Information om stödtjänster

Kontakt

För mer information, vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post till fcr@svk.se.