Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lägre volym än förväntat tillgänglig på kommande marknad för FCR-D ned

Årsskiftet 2021-2022 införs en ny stödtjänst, FCR-D ned. Svenska kraftnät bedömer att volymen som kommer att finnas tillgänglig på marknaden från start blir lägre än förväntat. Detta innebär att Svenska kraftnät kommer att anpassa upphandlingsplanen för stödtjänsten och stegvis öka efterfrågad volym.

För att delta på marknaden för stödtjänster krävs förkvalificering med godkänt resultat. Svenska kraftnät kan nu konstatera att den mängd FCR-D ned som kommer att finnas tillgänglig för köp på marknaden inte motsvarar den dimensionerade volymen, maximalt 565 MW. Svenska kraftnät gör bedömningen att driftsäkerheten kommer kunna säkerställas även med mindre volym upphandlad kapacitet, i och med att ett flertal anläggningar bidrar med förmågan redan idag, utan att delta på marknaden.

– Det är viktigt för oss att kunna säkerställa tillräcklig volym stödtjänster och att anskaffningen kan ske ekonomiskt effektivt. Vi fortsätter jobba för att fler resurser ska förkvalificeras och därmed öka utbudet och möjlig mängd att upphandla, säger Anna Jäderström, chef Balansmarknad.

Marknaden behöver mer tid för att förkvalificera resurser

– Signalerna från marknaden tyder på att de låga förkvalificerade volymerna inte handlar om ointresse av att leverera FCR-D ned utan att marknadens aktörer behöver mer tid för att genomföra förkvalificeringen av resurser. Vi bedömer kunna nå målvolymen inom tre år, men det kan gå både snabbare eller långsammare beroende på hur fort ny volym förkvalificeras, säger Anna Jäderström.

Förkvalificering till FCR-D ned sker löpande

Förkvalificeringar för FCR-D sker löpande och den som är intresserad av att delta på marknaden kan kontakta Svenska kraftnät via e-post: fcr@svk.se.

– Vi har bemannat upp och har förmåga att förkvalificera alla leverantörer som anmäler sig, säger Anna Jäderström.

Volymbegränsningen av centralt styrd och stegvis reglerad FCR är satt till 56 MW för FCR-D ned. Mer information finns i Balansansvarsavtalet.

Läs mer

Läs om förkvalificering av FCR-D ned och mer på sidan om FCR-D ned.

Läs vanliga frågor och svar om FCR-D ned.

Läs tidigare nyhet om Energimarknadsinspektionens beslut om tekniska krav för FCR-D ned: Förslag om egenskaper för frekvenshållningsreserver godkänt av Ei.