Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samlad översikt över utvecklingen av elmarknaden

Det sker stora förändringar på elmarknaden de närmaste åren. För att skapa en mer samlad översikt av förändringarna har Svenska kraftnät sammanställt de viktigaste milstolparna.

De viktigaste ändringar 2020: FoU-projektet lokala flexibilitetsmarknader, 2021: Enpris och en position införs för balansavräkning, Ny avgiftsstruktur för balansansvariga införs. 2022: Ny stödtjänst FCR-D nedreglering införs, Gemensam nordisk kapacitetsmarknad för aFRR införs, Nya balansaktörsroller BSP och BRP införs, Automatiserad nordisk reglerkraftmarknad införs, Flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning införs. 2023: Förslag om indelning i elområden, 15 minuters avräkningsperiod för obalanser och handelsperiod införs, Auktioner införs på intradagmarknaden, Nordisk kapacitetsmarknad för mFRR. 2024: 15 minuters handelsperiod på dagenföremarknaden införs, Utbyte av balansenergi på Europeiska plattformar införs. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Klicka för bild i större format.

Observera att översikten ger en ögonblicksbild av aktuella tidplaner. Tidplanerna för de enskilda milstolparna kan komma att ändras. Översiktsbilden och informationen kommer därför att uppdateras kontinuerligt.

Energiomställningen samt nordisk och europeisk harmonisering driver en rad förändringar, både europeiskt och nationellt. Syftet med överblicken är att ge en övergripande bild över de förändringar som kommer.

– Vi vill underlätta för elmarknadens parter att få en överblick och förståelse för de förändringar som väntar på elmarknaden de närmsta åren, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad på Svenska kraftnät.

Milstolparna utgår från de tidplaner som finns idag. Tidplanerna kan dock förändras då de påverkas av en rad olika faktorer. Det kan också tillkomma nya marknadsförändringar. Översikten och informationen kommer därför uppdateras löpande.

Läs mer om förändringarna under Utveckling av elmarknaden.